Regulamentul privind Inspectia Tehnica Periodica se modifica. Iata ce trebuie sa afli!
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care îi vizează în mod direct pe acești proprietari de mașini. Legea merge direct la promulgare, în urma votului.
Inspecţia tehnică periodică (ITP) va trebui efectuată, la 6 luni, pentru acele mașini care au activitate RENT CAR. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.
Proprietarii acestor mașini vor avea mai multe obligații
Proiectul de lege a fost adoptat, decizional, de Camera Deputaților. Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.
De asemenea, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente. Este vorba despre cele căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h. Exceptate sunt și cele șenile, tramvaiele și vehiculele cu tracţiune animală.
Este stabilită și efectuarea la 6 luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR.
Sunt vizate atât autovehiculele utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehicule utilizate pentru serviciul de închiriere.
Proiectul clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
Verificarea tehnică periodică (ITP) e necesară pentru toți șoferii
Amintim că verificarea tehnică periodică (ITP) e necesară pentru toți șoferii. Scopul ei e să asigure că mașina e sigură în trafic și să scadă șansele de accidente. Unele defecte pe care nu le vedem pot pune în pericol dreptul nostru de a conduce.
Câteva dintre piesele care pot cauza probleme la ITP sunt filtrul de particule și nivelurile de fluide, ca uleiul, lichidul de răcire și lichidul de frână. E important să verificăm aceste piese ca mașina să funcționeze bine și să trecem cu bine de ITP.
Filtrul de particule (DPF la mașinile diesel sau GPF la cele pe benzină) e foarte important pentru a reduce emisiile. Dacă nu funcționează bine, mașina poate fi respinsă la ITP, pentru că emisiile pot fi prea mari.
Pe lângă piesele astea, trebuie să fim atenți și la defectele pe care le vedem, ca pragurile îndoite sau farurile sparte. Acestea pot duce și ele la respingerea mașinii la ITP.